DESIDERATA

Спокійно йди серед галасу і поспіху – пам’ятай, що спокій може бути в тиші. Так далеко, наскільки можна бути в добрих стосунках з іншими людьми, не відрікаючись від себе. Власну правду говори спокійно і ясно, одночасно слухай те, що говорять інші, навіть якщо вони глупі та егоїстичні, адже вони теж мають свою історію.

Якщо порівнюєш себе з іншими, то можеш стати пустим, або протухлим, бо завжди будуть кращі і гірші від тебе. Радій з того, що зробив, але одночасно з того, що плануєш.

Завжди роби всю працю з серцем, не дивлячись на те, яка вона маленька, непомітна або щоденна. Вона є тривалою вартістю на шляху Твоєї змінної долі. Будь обережним у своїх початках – бо світ є повний обману. Але нехай це не закриє Тобі правдивих чеснот, багато людей прагнуло до високих ідеалів і всюди життя є повне героїзму.

Будь собою, а особливо не знищуй почуття: не будь циніком по відношенню до кохання, бо хоч має обличчя сухості і розчарування, однаково воно є вічна як трава. Спокійно приймай те, що роки несуть – не шкодуй за ознаками молодості, що втікає – з віком приходить мудрість.

Розвивай в собі силу духа, яка б в несподіваному нещасті могла стати для Тебе підтримкою. Але не переймайся тим, що придумує твоя фантазія. Більшість страхів родяться з фантазії та самотності. Поруч зі здоровою наукою будь лагідним до себе.

Ти є дитиною Всесвіту, не менше ніж зірки і дерева маєш право бути тут, і чи для Тебе це ясно чи ні, не сумнівайся, що Всесвіт є такий – яким має бути.

Отож будь в мирі з Богом, щоб Ти не думав про Його існування і чим би Ти не займався, і які б не були Твої прагнення: в гомоні вулиці, в сум’ятті життя зберігай мир зі своєю душею, з цілим собою, з таким собою яким Ти є, з Твоєю важкою працею і розвіяними мріями – цей світ однаково є прекрасний.

Будь уважний, намагайся бути щасливим.

Desiderata (від лат. desideratio – побажання, прагнення, потреба)
Знайдена в старій церкві св. Павла в Балтіморі, датується 1692 роком